maanantai 7. maaliskuuta 2016

Uuden maan minä näin



Meru pilvien päältä, taustalla Kilimanjaro

"Kaikki Arushassa oli yhtä yllättävää. Hyvin tehdyt tiet oli reunustettu upeilla jalkakäytävillä, ja tien ja jalkakäytävän välissä kulki puhdasta vettä sementoidussa katuojassa. Olimme löytäneet todellisen keitaan erämaassa. Kaupunki oli tahrattoman puhdas ja näimme kuinka paikalliset alkuperäisasukkaat kantoivat pieniä koreja, joihin he keräsivät kaikki roskat. Oli kuin paikka olisi Berliinin Tiergarten eikä mikään Pimeän Mantereen villi sisämaan kolkka."





Näillä sanoilla kuvasi britti John Boyes Arushaa saapuessaan tänne vuonna 1928. Jotenkin tähän oli helppo samaistua, kun taksi kurvasi kaupungin keskustaan. Vaikka näkemämme Etiopian kaupungit olivat toisiinsa verrattuina hyvin erilaisia, oli Arusha jotain vielä ihan muuta. Kadut ovat kapeita, roskaläjiä ja eläinlaumoja ei näy missään, vehreää kasvistoa on kaikkialla ja talot ovat, noh, taloja, eivät hökkeleitä tai uutuuttaan kiilteleviä prameuksia. Monessa mielessä kaikki näytti tutulta. 

Meru (4562m) pilvien alta
Vieraillessaan vajaat sata vuotta Boyesin jälkeen tässä samaisessa kaupungissa Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton nimesi paikan Afrikan Geneveksi. Tällä hän viittasi niihin useisiin kansainvälisiin järjestöihin jotka pitävät Arushaa tukikohtanaan, sekä kaupungin rooliin esimerkiksi Ruandan kaamean kansanmurhan jälkipyykin ruotimisen keskuksena. Sivuhuomiona mainittakoon, että "Afrikan Geneve" korvattiin vasta muutama viikko takaperin kaupungin sloganina. Sen tilalle tuli kaupunginisien aivoriihen tuloksena "Itä-Afrikan sininen jalokivi", joka on viittaus Arushan läheisyydestä louhittavaan tansaniitti-kiveen. Paikallinen Arusha Times-lehti ennätti jo tyrmäämään uuden nimen vastenmielisenä, sillä tansaniitin louhimiseen ja kauppaamiseen liittyy ilmeisesti asioita ja tahoja, joita tiedostavat arushalaiset eivät millään tahtoisi assosioida moderniin ja kieltämättä kauniiseen kaupunkiinsa. Saa nähdä, ottaako nimi tulta alleen.

Paikallisen moskeijan seinä
Geneve tai jalokivi, jotenkin kovin eurooppalainen ensivaikutelma kaupungista tuli Etiopian ja Arushaa ympäröivän maaseudun jälkeen. Jälkimmäistä tuli vilkuiltua taksin ikkunasta matkalla Kilimanjaron kentältä kaupunkiin. Maahantulobyrokratiat sujuivat varsin näppärästi, vaikkakaan virkailijat eivät olleet kuuletkaan mistään volunteer permiteistä, jollaiset meidän oli neuvottu hankkimaan. Koska uuden presidentin John Pombe Magufulin (kavereiden kesken Johannes Alkolukko, sillä magufuli on swahiliksi lukko ja pombe nimitys kotipolttoiselle alkoholille) aikana hallitus on skarpannut huomattavasti erinäisissä lakien noudattamiseen ja valvomiseen liittyvissä seikoissa, ei volunteerihommia tehdä enää turistiviisumilla. Onneksi permitin korvasi bisnesviisumi, joka maksoi täsmälleen saman verran. Viisumi itse ilmoittaa olevansa voimassa 90 päivää, mutta menee vanhaksi 1.6., johon on minun teologin matematiikallani 93 päivää viisumin myöntöhetkestä. Tämä aiheutti pientä tuskastunutta hymyilyä ottaen huomioon kaiken sen säätämisen, mihin jouduimme sählättyämme alkuperäisten lentolippujemme ja 90 päivän aikarajan kanssa, mutta parempi näin. Nyt ei ainakaan tarvitse arpoa.

Bisnesmies kun kerran jo viisumini puolesta olin, aloitin elämäni Tansaniassa marssimalla pankkiautomaatille ja nostamalla tyynesti 400 000 riihikuivaa paikallista shillinkiä. Olo oli kuin oligarkilla, vaikka kyseinen summa on noin 167 euroa.  Vaikka paikallisten hintojen kanssa pää olikin aluksi pyörällä, alkaa niihin jo pikkuhiljaa tottua. Matkailu Etiopiassa auttoi tähän(kin) vaivaan: tajusin varsin pian että shillinkihinnat ovat oikeastaan melko tarkalleen samat kuin birrit, kun lopusta ottaa kaksi nollaa pois. Ensimmäisen ateriani kaupungissa söin, kuinkas muutenkaan, George's Tavern - nimisessä paikassa. Pyhä Yrjö ei ole aasiaan hyljännyt.

"Siirtokunnat tukevat kansakunnan ruokkimista"



Kellotorni
Asetuin taloksi Tansanian Evankelis-Luterilaisen kirkon päätoimiston yhteydessä olevaan vierastaloon aivan kaupungin ytimessä. Vain pikkuisen minua parempi kivenheittäjä voisi oveltani osua Arushan kuuluisaan kellotorniin, jonka britit pystyttivät merkitsemään puolimatkaa Kairosta Kapkaupunkiin ja siten brittiläisen imperiumin Afrikkalaisen osan keskikohtaa. Oikean keskikohdan kanssa paikalla on hyvin vähän tekemistä, mutta faktojen ei yleisesti ottaen kannata antaa pilata tällaisia hienoja tarinoita. Jos samainen kivenheittäjä kääntyisi kellotorniin osuttuaan 180 astetta ja pinnistäisi voimiaan vielä pikkuisen lisää, saattaisi hän osua myös toiseen keskeiseen maamerkkiin, saksalaiseen "bomaan", varuskunnan tukikohdaksi rakennettuun linnakkeeseen, josta Arushan kehitys kaupunkina alkoi vuonna 1900. Kyseisessä rakennuksessa on nykyään luonnonhistoriallinen museo, josta pieni osa on lohkaistu myös saksalaisten siirtomaa-aikaa käsittelevään näyttelyyn. Pieni mutta vaikuttava näyttely, jonka pohjana on saksalaisten opiskelijoiden eri ikäisillä tansanialaisilla teettämät haastattelut, ei piirrä kovin ruusuista kuvaa Tansanian vuosista osana Saksalaista Itä-Afrikkaa. Saksalaiset saavat varauksellista kiitosta infrastruktuurin parantamisesta, koulutuksen kehityksestä ja swahilin kielen aseman kunnioittamisesta ja lujittamisesta, huomattavasti varauksettomampaa kiitosta kristinuskon levittämisestä ja varauksetonta sapiskaa kaikesta muusta. Saksalaisvalta päättyi siirtomaaisännän tappioon ensimmäisessä maailmansodassa. Tämän jälkeen Kansainliitto siirsi Tansanian brittiläisen imperiumin hellään syliin, jossa se pysyi itsenäistymiseensä eli vuoteen 1961 saakka. Kun Zanzibarin saari seurasi manner-Tansaniaa eli Tanganyikaa muutamaa vuotta myöhemmin, syntyi nykymallinen Tansanian yhdistynyt tasavalta vuonna 1964.

Saksalaisten Boma
Ensimmäinen viikkoni kyseisessä tasavallassa meni lähinnä meininkiä ihmetellessä, paikkoihin ja ihmisiin tutustuessa ja kadulla kymmenen metrin välein kimppuun käyvien "hello my friend, jambo rafiki, can I help you, let me show you"- onnenonkijoiden  kanssa tuskastellessa. Olen myös odotellut, koska kaupungin maisemaa hallitseva Meru-vuori näyttäytyisi minulle kokonaisuudessaan. Lentäessäni maahan Nairobin suunnasta Meru ja vieressä nököttävä isoveljensä, lumihuippuinen Kilimanjaro puskivat pilviverhon läpi minua tervehtimään. Sittemmin on ollut hiljaisempaa. Kiliä en nähnyt alapuolelta pilvien takia montakaan metriä lentokentän läheisyydessä. Merun huippu on myös pysynyt piilossa toistaiseksi, vaikka sitä olen päässyt huomattavasti useammin tiirailemaan.

Aloitin jo kevyesti työtehtäviäni huipputyypiksi (oletetusti) paljastuneen ohjaajani Katri Kuusikallion kanssa toimistolla, mutta ihan vielä tällä viikolla en kerinnyt koko maailmaa pelastamaan. Töistäni kerron lisää seuraavassa blogissa. Viikonloppuna pääsin pienelle safarille Tarangiren kansallispuistoon Katrin miehen Visan ja tämän ystävän Markon kanssa. Olin onnesta soikeana, kun norsuja ja kirahveja näkyi niin paljon, ja lopulta löysimme erään oppaan vinkin perusteella myös yhden leijonan puunoksalta torkkumasta. Muuten olen lähinnä shoppaillut välttämättömyyksiä, katsellut telkkarista jalkapalloa ja pohtinut, että mihin sitä on oikein tullut lähdettyä. Kävin myös anglikaanikirkon messussa ja naapurissani olevan hotellin kuntosalilla. Vaikka en ole varsinaisesti kuntosali-ihminen enkä anglikaani, molemmat olivat erinomaisia kokemuksia. Anglikaanimessu oli sopiva sekoitus tuttua liturgiaa ja sitä, mitä oletin afrikkalaisen jumalanpalveluksen olevan yhteisöllisyyksineen ja kuorohulinoineen. Lisäksi yksi kirkon lasimaalauksista esitti - luonnollisesti - Pyhää Yrjöä. Kuntosali puolestaan oli kymmenennessä kerroksessa, joten näkymät Merun rinteille kuntopyörän selästä olivat komeat (sen verran kun niitä ennätti katsomaan, sillä salilla näkyi myös Liverpoolin peli). Parasta oli kuitenkin se, että paikalla on ihan oikea suomalainen, Harvia-merkkinen sauna. Löylyt eivät olleet ihan Addis Abeban puusaunan veroiset, mutta ehdottoman mukiinmenevät joka tapauksessa. Paikallisena innovaationa löylykauha oli korvattu eräänlaisella pölyhuiskalla, joka kastettiin veteen ja sitten heiluteltiin kivien päällä. Ratkaisu oli yllättävän toimiva. Globalisaation hyviä puolia.

  

Saunanraikkaana, ja Mwanzan aasin kanssa soiteltuani voin todeta, että kyllä tämä ihan ihmisen hommaa on. Ensi viikolla pääsen aloittamaan työt ihan toden teolla, ja sitten pystyn toivottavasti hieman kattavammin vastaamaan siihen kysymykseen, että "mitä sä siellä oikeen teet". Sitä odotellessa, voikaahan hyvin!

- Heikki


Kuorolaulua anglikaanikirkossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti